Anita Kärrman

Vi for åt skogen som fåglarna : Om bolagsvälde och kronotorp i södra Lappland

Utgivningsdatum

Förlag

ISBN 9789189316140

2021-10-25

Mandatus

”Att bo under en gran, ha vitmossa till blöjbarn och ekorrkött som föda kunde ännu in på 1900-talet vara verklighet för en del familjer i södra Lapplands skogsbygder. När människorna i den lilla byn Pauträsk tvingades böja sig för skogsbolag och stat var tidigare generationers kunskap i överlevnad det som räddade dem”.

Boken är rikt illustrerad med ett 50-tal foton.

Tilldelades 21-11-30 Kulturrådets litteratur- och distributionsstöd inom området Facklitteratur för vuxna.

Tilldelas 2023 Skogshistoriska sällskapets pris Örtugen. Motivering: "Vi betraktar innehållet i din bok som ett mycket värdefullt skogshistoriskt dokumen om villkoren för befolkningen i Västerbottens inland i början av 1900-talet".

Utlåtanden

”Jag ser den som ett slags drabant till O.P. Petterssons ’Nybyggares dagliga leverne’ om Nybygget i Dorris. Visst är de båda böckerna, din och hans, olika uppbyggda men det är ändå mer som förenar dem än skiljer dem åt.

Andra skulle kanske kunna dra paralleller till Sune Jonsson, och visst finns det sådana, men jag tycker att du gjort något som egentligen inte kan jämföras med något annat. Annat är själva idén att som O.P .Pettersson följa en bosättning från dess första början och framåt – och att göra detta, inte minst viktigt, i ett kvinnoperspektiv.

Det är uppenbart att du lagt ner ett kärleksfullt och omfattande arbete på boken. Och jag påminns om Vilhelm Mobergs grundliga research för sin utvandrar/invandrarserie när jag läser din skildring av explosionen i San Francisco".

Börje Lindström, författare, Stockholm

”Den boken är fantastiskt bra! Borde finnas i allas bokhylla som har minsta anknytning till södra Lappland. På något sätt lyckas författaren både ge en pedagogisk och faktaförklarande skildring och samtidigt teckna ett gripande levnadsöde. Dessutom är den snyggt typograferad med karta och fina foton. Naturligtvis är det ett stycke viktig kvinnohistoria men den är så mycket mer än så. Jag tror att författarens autentiska och sparsmakade språkbehandling är en av hemligheterna till läsupplevelsen. En bok med Peter Englund-kvaliteter som jag varmt rekommenderar”.

Roger Gustavsson, författare, Göteborg